Monday, January 30, 2012

Bujang , Hensem & ada Agama pulak!! (1st priority di hati!!)

Assalamualaikum wbt..ahlan wasahlan ya ukhti..hehe.dah buang tebiat kot aku ni bila tiba tiba ana bercakap arab..hehe, sebab ana baru saja pi makan kat kedai pak arab la last week..apedaa..

Ada tengok TV AlHijrah dak???aku dah dok pat Putrajaya, dah tentu2 line rumah aku dapat channel tu. Jadik kadang2 memang rajin betol aku tengok channel tu especially '30 minit bersama ustaz Don'. Mesti semua sekarang ni memang tengah dok usyar Ustaz feberet aku kan??elehh.usyar ja ok..jgn nak lebey2..ahakss!(gila gedik aku rasa ayat tuu, mau kena pelangkong ngan cik jenab tuu)..

Ustaz ni memang STYLO aku cakap. FLUENT in english bila dia speaking tu.perhhh..mau tangkap jiwa bila dia kasi ceramah. 1st time aku ada tertengok dalam youtube, kisah pasal nak mandikan jenazah parent kita tu..memang tangkap nangisssss weh...pasal mandi jenazah pon aku dah teriak, huishhh....since tat time la, aku terus terusan admire kat abang don nih..haishh..

Okey la, jom aku bawak semua vieew details stori sikit pasal ustaz yang hensem nih..ahakss!!


Biodata Ustaz Don

Nama: Don Daniyal Don Biyajid
Tarikh lahir: 14 November 1984
Tempat lahir: Bukit Mertajam, Pulau Pinang
Tinggi: 171 sentimeter
Berat: 56 kilogram
Pekerjaan: Pensyarah muda & pendakwah bebas bertauliah Pulau Pinang & Selangor)
Status: Bujang
Pendidikan: Ijazah Sarjana Muda Takhassus Qiraat dari Maahad Qiraat Shoubra, Mesir









p/s: bekenan betoi combi tengok gambar yang hat last tu la...uishh...bekenan!haha ..nanti nk soh mak combi pi masok pinang laa..

Monday, January 23, 2012

Kenapa Allah SWT temukan kita dengan JODOH yang salah...


Assalamualaikum readers..(bajet perasan yang blog aku ni byk sangat org nak baca!haha..plis behave urself ok!)

Entri kali ni jom berstori pasal 'Kenapa Allah SWT temukan kita dengan JODOH yang salah...'
hurmm..susah gila entri ni beb. tapi apa salahnya share info kan. Jadi kat sini, aku nak pesan satu ja, that anything happens come with a good reason.Face it as a good muslimah. dah jadi FAV quotes aku lately ni. Dia yang mengetahui segalaNya dan ALHAMDULILLAH, since dah dapat petunjuk, rasa lega yang teramat. Tapi kecewa. Namun, PASRAH atas apa yang berlaku. (Trimas utk kwn2 yang banyak bagi kata2 semangat!!GAMBATEH ne!!)
So,sila kuatkan hati wahai hati..!and jooooom....view this guys::


1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.
2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.
3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.
4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.
5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan…
6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.
7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.
8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.
9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.


p/s:: PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..im proud to be muslimah!

Wednesday, January 4, 2012

D.O.A kita padaNya~


Assalamualaikum..selamat Sore ye  pak!
jom kali ni aku nak buka entri pasal doa.
lets view it and we can do Muhasabah diri jugak!
 ~~~~~~~~~~~~~~~
ALLAH SWT
always has 3 replies
to our
prayers:

*yes.

*yes,
but not now.

*I have a better plan for you.

There's never a " NO " :)



p/s: so, jangan malu untuk berdoa beb. Aku teringat ada ustazah Siti Nor Bahiyah penah bagitau cmni (aku dgr dlm Semanis Kurma).."Allah swt cukop segan(malu) apabila umatNya berdoa, dan Dia tidak mengabulkannya..."
seeeeeeeeeeeeeeeeeee guys..HOW MUCH ALLAH SWT tu sayang kat kita kn???
renung2kan..selamat beramal......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Plis kasi ikan aku makan..~