Wednesday, April 28, 2010

~Syahdu plak tetiba


Aku still ada kt Bangi..
tetiba teringat kt si dia plak sbb td member aku ada bgtau yg dia ada add ex-gf dia kt fb.haishh..bg aku, aku xleh terima ler sbb aku mmg xsanggop nk add si dia..even dia dah kapel lain skrg nih...argg!!!jiwa kacooo la time ni..pe kess nihh..!!!

byk sgt kenangan yg aku xleh lupa kot....

Ya Allah Tabahkn dan Kuatkan lah hatiku Ya Allah~~~
Semoga aku berjumpa dgn org yg lebih baik dari dia...Amin Ya Robb...
sedih ler pulakkkkkk
haishhh..

Tuesday, April 27, 2010

~Bapa Pukul Anak Kerana Anak Nak Pakai Tudung!!!

Aku mengeliat sepuas puasnya. Nasib baik takdak siapa nampak cara aku mengeliat. Mahu jatuh saham aku huhu.

Tiba tiba aku teringat kisah semalam. Airmata terus berlinang. Terasa amat sayu dan sedih. Salah ke kalau aku nak pakai tudung? Naper abah tak benarkan? Buat pengetahuan korang, bapak aku ni jenis orang yang sibuk giler. Businessman yang sentiasa sibuk. Mak aku dah takder. Meninggal dunia lama dah. Sedih sangat sangat.

Dari jendela, kelihatan cahaya matahari mula menjeluskan diri ke celah celah langsir tingkap. Jam dah 11:00 pagi. Perut lapar.

Aku bangun capai tuala, masuk bilek mandi.

Lepas mandi, aku belek belek tubuhku pada cermin. Alangkah lebih cantik kalau aku bertudung. Aku nekad! Aku akan protes habis habisan kalau bapa aku tak nak juga bagi pakai tudung. Aku sanggup lari dari rumah. Demi kebaikan yang aku pilih. Lantak la dengan ahli keluarga aku yang lain lain. Semuanya tak nak pakai tudung! Tapi aku nak!!!!

Aku turun ke bawah. Baru jea nak buka tudung saji atas meja, terdengar bunyi kereta masuk garaj. Aku jenguk melalui tingkap dan nampak bapa aku balik. Aikkkk, apahal bapa balik awal ni???

Dalam masa yang sama, aku rasa inilah masa yang terbaik untuk desak bapa aku benarkan aku pakai tudung. Now or never!

Bila bapa aku buka jea pintu, aku bersalam dengannya dan tanpa lengahkan masa, aku kata, ""Daddy, cheq nak pakai tudung. Cheq nak!"

Bapak aku terus jegil sebesar besarnya. Macam ada api keluar!
Pangggggggggggggggg ggg. Bapa aku hayun penampar ke muka aku! Tersepok aku di celah set sofa.

"Aduhhhhhhhhhhhhhhh hhhh.... sampai hati daddy! Cheq tau la daddy rasa malu kalau cheq pakai tudung. Salah ka kalau cheq nak tutup aurat cheq? Kalau adik dan abg tak nak...."

Pangggggggggggggggg gggg....! labuh pelempang ke muka aku sekali lagi sebelum aku abis bercakap.

"Hang jangan nak bagi aku malu naaaa! Hang jangan nak buat pasai! Hang nak pakai tudung buat apa??? Dah 100 kali aku habaq, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG!!! Tu la, bila time kelas agama, hang ponteng! Nama hang aku boh "Razali", tup tup lekat jadi ZAZA sahaja! Memang la dalam rumah ni semuanya tak bertudung sebab adik hang tu lelaki! Abang hang pun lelaki jugak!".

Aku yang tersepuk celah sofa, terus menangis terkedu kedu. Dah la sakit kena tampaq, kena pelempang. Tudung pun tak dapat jugak.

SALAH KAH AKU? SALAH KAH AKUUUUUUUU! OOOOO tidakkkkkkkkkkkkk!

............ ......... ......... ......... ....

p/s:sekadar perkongsianutk ilangkan tension semoga hari esok bertambah ceria dan bersemangat utk meneruskan hidup dgn lebih berkualiti.

lots of luv ♥shad♥

Monday, April 26, 2010

~Cincin oOo Cincin




phew..td dlm fb aku terbaca post member aku tentang tafsir mimpi dia..
aku br teringat pasal mimpi aku..tetiba ja tringt plakk~~

aku mimpi ada sorang mkcik tu khusyuk sgt belek jari aku..dia ckp jari aku cantik(~~bluushing yuu~~luv dis makcik statement).
Pastu tetibanya makcik tu terus sarung cincin kat aku..dia bg cincin tu terus..de end mimpi~~then ini tafsirnya..

"Jika anda bermimpi kehilangan cincin, bertanda anda harus waspada
menjalankan pekerjaan dalam perusahaan, mimpi diberi cincin, bertanda
akan segera tiba saat perkawinan."

opss~~~cmna tuh..??argg~~~xpo2..kalo blom ada jodoh, itu nama dia ada rezeki Allah nk bg kan..♥♥

lots of luv ♥shad♥

Sunday, April 25, 2010

~siapa lah saya dihati dia kak...


smlm (24/4/2010) masa aku naik bas di terminal melaka central nk ke seremban, aku ada dengar abg driver tu sembang dgn someone.Ayat dia guna wat aku terpikir2 plak smpai aku ke bangi nih..

"siapalah saya di hati dia kak.."

sound dia mmg sedih arr..frust ekk? break up ekk?..

haishhh~~~still thinking until now...
lots of luve
♥shad♥

Thursday, April 22, 2010

Balik Kampong Suma oraNg aKaN jaDi Gemok

Post ni sesuai tok famly aku.
sebab time cuti skolah mmg suma anak2 buah aku akan blk kg.
mak aku plak sure masak yg best2..time ni, ckp ler nk mkn apa..pergh..suma akan diturutkn..sbb tu anak2 buah aku suka melekat kt kg.makanan freee tuuu..hehehe..

~Pengakuan Lelaki Terhadap Wanita

aku suka bila baca artikel nih.sbb tu aku letak dm blog aku.smbil2 bersronok2 tu, kena beringat sama..ini peringatan tok aku n kgkawan suma..


www.iLuvislam.com
oleh : everjihad



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kami sulit menahan pandangan mata kami
ketika melihat kalian,
apalagi jika kalian diamanahkan Allah
kecantikan dan postur yand ideal,
kami semakin susah untuk menolak agar tidak melihat kalian,
kerana itu lebarkanlah serta longgarkanlah pakaian kalian
dan tutupilah rambut hingga ke dada kalian dengan kerudung yang membentang.


Kami sulit menahan pendengaran kami
ketika berbicara dengan kalian,
apalagi jika kalian diamanahkan oleh Allah
suara yang merdu dengan irama yang mendayu
kerana itu tegaskanlah suara kalian
tatkala berbicara di berhadapan dengan kami
dan berbicaralah seperlunya sahaja.

Kami juga sulit menahan
bayangan-bayangan hati kalian,
ketika kalian dapat menjadi
tempat untuk dicurahkan segala isi hati kami,
waktu luang kami kadangkala akan sering terisi
oleh bayangan-bayangan kalian,
kerana itu janganlah kalian membiarkan kami
menjadi curahan hati bagi kalia

Kami tahu kami insan lemah
bila harus berhadapan dengan kalian,
kekerasan hati kami dengan mudah bisa luluh
hanya dengan senyum kalian,
hati kami akan bergetar
ketika mendengar dan melihat kalian menangis.

Sungguh ALLAH telah memberikan amanah terindah kepada kalian,
maka jagalah amanah itu
jangan sampai ALLAH murka dan memberikan keputusan-Nya.

Maha Besar dan Maha Suci Allah yang tahu
akan kelemahan hati kami ini,
hanya dengan ikatan yang suci dan yang diredhai-NYA,
kalian akan menjadi halal bagi kami.

"LAlu apa yang telah aku lakukan selama ini..YA Rabb, ampunilah daku.
Untuk setiap pandangan yang tak terjaga,
untuk iman yang tak dipelihara,
lisan yang merayu dan hati yang tak terhijab,

Ya Rabb, Engkaulah mengawasi kami setiap detik,
kerana kasih sayangMu ya Allah kepada kami,
Engkau perintahkanlah malaikan silih berganti
menemani kami siang dan malam
agar iman kami dapat dijaga...


lots of luv ♥♥-shad-♥♥

~laGu saYA SuKa

Lagu ini mmg aku admire ms zmn skool dulu..
admire skali kt group nasyid nih.heheh..
jom layann je lahh
~~~~~~~~~~~~~~~~

iniKah ErTinya Cinta

Inikah Ertinya Cinta
Hadir Tanpa Dipinta
Hati Ingin Menerima
Tapi Dibatasi Cinta

Sinar Wajahnya Bercahaya
Diriku Terpesona
Namun aku Masih Mencari
Cinta Yang Esa
Cintailah Cinta Di Hati
Kerana Itulah Cinta Yang Hakiki

Oh Tuhanku Mendamba
Cinta dan Rahmat Darimu
Kupohon Cinta Insan Yang Mencintaimu
Bimbinglah Daku Mengenali Erti Cinta Suci
Moga Dapat Kukecapi Kasih Yang Sejati

lots of luv ♥♥-shad-♥♥

Monday, April 19, 2010

♥~~alHamDulillAaHh...bEAutiFul CoiNCiDenCe~~♥


saja letak pic nih..sbb tringt kt member2 yg penah sebumbung dolu dolu..♥
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

post ni sesuai sgt tok aku di tghari nih..alhamdulillahhh..byk benda jdik secara kebetulannyaa~~
nama pon blog sndri kn..wa punya suker lerr...
pagi ni setelah 3 hari 3 mlm tidoo xlena, dibayangi kesah silam exam pd hari khamisnyerr, termeterai sudah jwpn whos de only top 4..!!!pheww..seb baek aku not on de list yer..alhamdulillahhhhh~~masih selamat rupanya aku Ya Rabbi..Amin Ya Rabb..
sbnrnya aku ke kampos pepagi buta nih sbb nk settle kn pendftaran subjek aku yg tertunggak..seb baek yg incharge tu abg hensem gituu..hehehe..dia ckp nk tulun settle kn lg..haishh..cantekk sokmo la bang oi..alhamdulillahhh~~
settle dua masalah skali, ada plak problem lain.ishh..praktikal ler plakk... td ms jmpa PA aku sbb nk kena sign autograp, prof pon dah push aku soh cr cepat2 tmpt li nih..dah naik cuak akuu "apa lg yg awk tuggu hah??"adeii~~~kena lg..dah call satu tmpat ni td, dia ckp "send jer surat universiti awk tu, apa2 nanti kiteorg kontek ler.cik yg incharge bhgn prktikal ni cuti ari nih..sy nk jwb lebey2 pon xleh gak.."adeii~~~so aku send terus ja td guna post ekspress dijamin smpai lusa la tu surat aku.pastu td..al-kebetulan yg mmg aku suka sgt2..bila terjumpak plak abg b ku..(blushingg tetiba nihh)..haishh....wlaupon mu nmpak selekeh ari nih..watever, werever, whoever u r..im still ur secret admired tau..!!!ahakss...lots of luv ♥♥shad♥♥

Saturday, April 17, 2010

~~i Hate org Lelaki yg xSembahYang JumaaT..~~

haha..itu group yg aku br join dlm fb td...
nmpk cam xada papa ja kn..tp bg aku itu penting weih..cmna ler solat yg skali sminggu tu pon malas nk take part pon xleh nk buat, ni kn plak solat fardhu 5 waktu nih..??haishh..pk pk pk ler..contoh dah ada dpn mata kn..apa lg..boley tolong tgk jer laa..plg dekat laa bdk bujang yg dok dpn umah aku nih selamber jer xjoin semayang jumaat..adei~~dah baligh plus dah boley kawin. harap muka ja boley tahan, tp akhlak..wallahualammm..sometimes kn aku rs cm keciwa sgt sbb kita ni hamba Dia, napa lah xmo bersyukur sgt...kalo la mereka2 itu tahu fadhilatnya..masyaAllah sure pepagi jumaat tu dah berteleku kt masjid kalahkan tok siak lg. tp itu laa kn, bila dah tinggal sndri nih, dgn kengkawan plak tu, seronok tu lebih laa..nk enjoy pon syiokk beb.xkn xada inisiatif nk berubah kot. cmna plak nk jd imam bila dh kawin nih..apa2 pon..sure org depan dh kena reject dr jd calon aku..jengjengjeng..hahaha..still searchingg my mas Abdullah...hopefully pencarian akan berakhir~~~Amin Ya Robb~~~

CintA SeLePas NikAH..!i LoiKe.!!



Cinta adalah kekuatan yg mampu
mengubah duri jadi mawar
mengubah cuka jadi anggur
mengubah sedih jadi riang
mengubah amarah jadi ramah
mengubah musibah jadi muhibah.

ishh..aku bukan nk mngeloh ke apanya..tp time waktu2 umor cmnih..suma nya dok tnya soklan2 special edition..haha.."bila nk kwin nih"..hahaha..aihh..susah nk jawb beb bila xdok lg calon haa..
kalo ada calon i xkesahh yuuu..sbnrnya aku pelik napa ada org yg segan@ malu bila dia xkapel..nmpak lekeh sgt ker kalo xda kapel nk wat maksiat ni??pelikk arr..dr wat dosa..baek kita wat pahala..kann..kan..nenek.kann..??akiu xkesah lgsung sbb aku mmg xkapel..

zaman2 jahiliah dulu tu adeeer ar kan...nama pon zaman jahiliah beb..hehe..takat cinta cinton ngan monyet tu jerrr...xlebeyy la..tp aku ada kenan ngan satu page nih..i luv islam..perghh..mmg tangkap jiwang siot..artikel dlm tu mmg membajar jiwa islamic akuu arr..pheww...i loikee..!!

lg satu, crita movie KCB(Ketika Cinta Bertasbih) mmg menggoda imann..menitiss air mata dara wa cakap..sejak tu..semayang bley dkatakn dicukopkn..haishh..ya lor, nk cr cm mamat Abdullah Khairul Azzam kn..kena ler jd baek cam dia..nanti xpadan plak.."Wanita yg baik2 adalah untk lelaki yg baik2.."IN'allah....Semoga aku berjumpa dgn jodohku nanti...Amin Ya Robb..~~(^_^)

1st timerrrrrr akuu..!!!

hahaha..tenks tu my luvly fwen.nurkhaizura rasli kerna memperkenalkn aku spesis blog cengginih..
aicehh dpt nama freee gitu zura..
teringin gak nk wat blog nih tp blom smpai seru...aicehh..ni kira seru dah sipi2 smpai nih..
watever lahh..janji hati ku sukaa knn...hehehe..
"sesuker hati...!!chaiyookkk ngan blog ini...yeehaaa..yezzaaaaa..!!welcome to de clubbb...!!!"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Plis kasi ikan aku makan..~